Historie

Glassverket IF

Glassverket IF ble stiftet 11.02.1919 og har i dag over 800 medlemmer fordelt på gruppene fotball, håndball, ski og idrettskole. Klubben eier selv Glassverket Idrettshall. Nærområdet Åskollen/Knive er i rivende utvikling og klubben ser store utfordringer i å legge til rette gode idretts- og aktivitetstilbud for innbyggerne fremover. Klubben driver også IFO (Idretts Fritidsordning) hvor 90barn har et tilbud. Glassverket IF har lange tradisjoner innenfor håndballen i Drammensområdet. Klubben har vært ledende på kvinnesiden i området fra 1970- tallet, kun avløst av en periode da Drammen kvinnehåndball eksisterte på 2000- tallet. Håndballgruppa i GIF ble stiftet i 1961 av Karin Lundgren.

Klubben har to NM gull på kvinne/seniorsiden. Ett utendørs i 1974 og ett innendørs i 1981. På 70 og 80-tallet hadde GIF mange spillere representert på ulike landslag. Klubben har også NM gull for 16-åringer i 1989. Klubben har fostret og vært viktig for flere spillere som har gjort seg bemerket på høyere nivå både nasjonalt og internasjonalt. Glassverket spilte på toppnivå på 80-tallet. På 90-tallet har klubben spilt i 2. og 3. divisjon, kun avbrutt av en sesong i 1.divisjon i 2001/02, før klubben igjen rykket opp i 2010. Etter 2 år i 1. divisjon tok de lilla jentene skrittet opp til høyeste nivå i 2012.  I Eliteserien fikk Glassverket en fin utvikling år for år og toppet prestasjonene med sølv i både serie og sluttspill sesongen 14/15.  Høsten 2015 var Glassverket vertskap for kvalifisering til Champions League hjemme i Drammenshallen og hadde selveste Györ i kne halvveis, men det holdt ikke helt inn og det ble deltagelse i Cupvinner cupen isteden.  Høsten 2016 var Drammen atter en gang vertskapsby for CL kvalifiseringen, og denne gangen greidde Glassverket jobben og fikk muligheten til å spille med de beste lagene i Europa utover høsten.  Sportslig ble det en bra høst, men mørke skyer truet i horisonten, økonomisk rot truet klubben og konkurs var timer unna før jul.  Gjennom vinteren ble det gjort en formidabel innsats for å få klubben tilbake i normal drift.  Våren 2017 ble det besluttet å fristille alle spillerne og jobben med å bygge et nytt lag med unge lokale spillere i kombinasjon med noen rutinerte startet.  For sesongen 17/18 er Glassverket tippet nederst av alle eksperter og kan helt klart spille uten noe som helst press.

Profiler

Opp gjennom sin håndballhistorie har Glassverket hatt mange profilerte spillere. Den mest kjente er nok Turid Smedsgaard som har blitt kåret til verdens beste målvakt flere ganger. Jani (Jan Richard Lislerud Hansen) som spilte i DHK er nok den mest profilerte herrespilleren. Kristoffer Talsnes debuterte i eliteserien for DHK sesongen 2010-11, og tok i 2017 veien videre til St Hallvard. Heidi Tjugum kommer fra Åssiden men spilte på Glassverket før hun tok steget ut i eliteserien. Klubben har rekruttert mange spiller til ulike eliteserielag; Heidi Tjugum, Vibeke Bentsen, Cathrine Volden, Hege Moen og ikke minst Susanne Marcussen.  Av aktive spillere ute i verden i dag er nok Veronica Kristiansen som spiller for FCM i Danmark den størtste profilen, men en rekke spillere fra 15/16 og 16/17 lagene spiller ute i Europa eller i de mest profilerte klubbene her hjemme, både Jeanett Kristiansen og Kari Brattsett er i dag inne i landslagsvarmen.

Glassverket håndball har lag i de fleste aldersbestemte klasser og er en stor gruppe i klubben. Det legges stor vekt på samarbeid mellom elitelaget og bredddegruppa. Hvert år arrangerer Elite håndballskole for barn og ungdom, og flere seniorspillere har treneroppgaver på aldersbestemte lag.

I april hvert år arrangeres Glasscup i håndball som er en av landets største turneringer på juniorsiden.

 

Sesongen 2017-18

Som nevnt er laget nykomponert og har en spillerstall med aldersspenn fra 17 – 33 år,  snittalderen på laget er 22 år.  Årets hovedtrener er Espen Rødevand, sannsynligvis den yngste i Eliteserien med sine 28 år, med seg i teamet har han spillende assistent Renate Saastad Sømme, hjemvendt Drammenser fra Stabæk.

Glassverket legger stor vekt på å få til samarbeid med lokale klubber og har i år partneravtale med Reistad, Konnerud og Asker.  Avtalen gjør at spillere fra disse klubbene kan spille for Glassverkets lag på høyere nivå enn det de har i egen klubb.