• Peer Lillegård, Synnøve Bredli, Stian Christensen og Anders Myrbakken Torsrud bidrar til at kampene blir streamet på handballtv.com.

Frivillig innsats for Håndball-TV

24.03.16 // Hadde det ikke vært for en iherdig innsats av elever fra Åssiden videregående skole hadde kanskje ikke kampene til Glassverket blitt streamet.

Skrevet av petertu

handballtv.com er håndballens egen TV-kanal og en nyvinning foran denne sesongen, lansert av Norsk Topphåndball (NTH) til første serierunde i GRUNDIGligaen. Men sendingene blir ikke til av seg selv.

– Vi fikk oppgaven av skolen. De hadde blitt kontaktet av Glassverket, som trengte noen til å filme og streame kampene. Da takket vi ja til det. Vi fikk et par kurs hos Norsk Topphåndball og så satte vi i gang, forteller Anders Myrbakken Torsrud, fra medialinja til Åssiden videregående skole.

Sammen med Stian Christensen, Synnøve Bredli, Peer Lillegård, Håkon Delbæk, Solveig Klevberg Halvorsen og Lillian Martinsen Vinje har de jobbet frivillig for Glassverket og NTH i hele vinter for å produsere sendingene fra Drammenshallen.

– Jeg tror ingen av oss var i tvil om å si ja til det her. Selv har jeg alltid hatt lyst til å drive med film, og nå får vi drive med det på fritida også, ikke bare på skolen. Som regel er vi fire-fem stykker her, for da blir det mest mulig effektivt, sier Myrbakken Torsrud.

Det er totalt fem tredjeklassinger og to andreklassinger fra medielinja som har tatt seg av filmingen. De får ikke betalt, men får avspasere timene de er i hallen.

– Det har vært veldig spennende. Jeg har alltid likt meg bak kamera, heller det enn å bli filmet selv. Jeg hadde aldri vært med på livesendinger før vi startet i høst, men det er alltid gøy med sånne utfordringer, sier Synnøve Bredli.

I dag ligger det 25 Glassverket-kamper i arkivet, hovedsakelig serie, men også cup og europacup. HandballTV har også vist yngres kamper fra Lerøyserien og Petter Wessel Cup.

Wolftech har levert produksjonsplattformen, mens Aventia har levert løsningen for distribusjon (streaming) via web.

– Vi filmer alltid med to kameraer. Kamera 1 står oppe på galleriet og skal få med seg helheten, mens kamera 2 står på tribunen og brukes til nærbilder. Det er én person som passer hvert kamera under hele kampen, forteller Bredli.

Vanligvis har Myrbakken Torsrud vært produsent, det vil si både ha ansvaret for å klippe mellom de to kameraene og for å legge på grafikk. Og når de er live hele tiden, da må de levere et produkt som er 100 prosent. Men elevene fra Åssiden lar seg ikke stresse.

– Det er nesten mer press på kommentatoren, tenker jeg. Men det er naturligvis viktig at vi får sendt ut gode og riktige bilder. Grafikken er kanskje det vanskeligste. Vi må følge med på det som skjer ute på banen, samtidig som vi bytter mellom kameraene, men man får da trent opp evnen til å multitaske, smiler Anders Myrbakken Torsrud.

– Der er jo samspillet mellom de ulike elementene som avgjør hvor bra det blir. Seeren er opptatt av helheten, og jeg tror vi stort sett har klart oss ganske bra, sier Synnøve Bredli.

Det er fortsatt en stund til elevene fra medialinja skal ut i arbeidslivet, men jobben med handballtv.com er godt å ha i «sekken».

– Vi trenger all den erfaringen vi kan få. Dette er fin krydder for CVen vår. Sånne ting kan være viktig å ha vært med på hvis man skal jobbe videre med media, sier Stian Christensen.

Inntil videre er handballtv.com en gratis tjeneste. Det er Norsk Topphåndball og klubbene som eier produksjonsutstyret.

– I starten synes vi det var mye rigging, men etter hvert har vi fått litt rutine på det. Det har vært veldig morsomt, og vi ville ikke vært uten den erfaringen, sier Peer Lillegård.

Glassverkets hjemmekamp mot Larvik 30. mars går på Eurosport Norge og derfor ikke på handballtv.com. Det gjør derimot hjemmekampen mot Skrim 13. april (med mindre det også blir valgt til Eurosport-kamp).

Av Peter Tubaas