• Håkon Hval Andersen noterer flittig når han observerer Glassverket-keeperne.

Målvaktenes gode hjelper

02.11.15 // Håkon Hval Andersen har aldri vært målvakt selv, men er så fascinert av faget at han har begynt på en trenerutdannelse.

Skrevet av petertu

Hvis du har sett Håkon Hval Andersen med blokk, blyant og videokamera på Glassverket-trening, så er forklaringen at han går en målvaktstrenerutdannelse i regi av Norges Håndballforbund, ledet av Mats Olsson.

– Jeg er litt usikker på hva slags tittel vi får, men det er heller ikke så viktig for meg. Det som driver meg er å få jobbe med målvakter, sier 53-åringen som har bodd på Åskollen hele livet og trent aldersbestemte lag eller senior på lavere nivå i 25 år.

Den modulbaserte målvaktstrenerutdannelsen som startet i høst går over to sesonger, med samlinger hvert halvår og én oppgave som skal skrives hver sesong. I klassen finner vi nesten 30 trenere fra hele landet.

– Jeg har alltid syntes det har vært ekstra moro å studere og trene målvaktene. Når jeg så det kom en slik utdanning, så ville jeg gjerne prøve det, sier han.

I løpet av sesongen skal Hval Andersen skal levere en oppgave som tar for seg tre forskjellige utviklingsmål. Han har valgt å jobbe med tre forskjellige målvakter eller målvaktsteam.

Han skal se på sitteteknikken til målvaktene på Glassverket gutter -00. Han skal også studere Aylin Sahin på Glassverket/Konneruds 99-lag som har fått i oppgave å være litt roligere og ikke ruse for raskt ut. Den tredje kandidaten er elitelagets Marte Langeli.

– Vi skal se nærmere på hvordan Marte forholder seg til kantskudd, både med tanke på posisjonering og utfall. Hun har hatt samme teknikk i noen år nå, så det blir spennende om vi kan utvikle det litt. I oppgaven vi skriver skal vi fortelle hva vi har gjort og helst dokumentere endring på de tre utviklingsmålene, forteller han.

Håkon Hval Andersen var også sterkt delaktig i at Marte Langeli ble målvakt i sin tid og har alt bidratt til at hun har utviklet seg til den målvakten hun er i dag.

– Hun kom til oss som utespiller, men hadde lyst til å bli keeper og hadde forutsetningene for det. Hun er både rask, smidig og uredd. I tillegg hadde vi Thea Pedersen på det samme laget, så det var veldig gøy å få jobbe med to så gode keepere den gangen, sier han.

Marte Langeli selv synes det er luksus å få litt ekstra oppmerksomhet, for uten egen keepertrener får ikke målvaktene alltid like mye oppfølging.

– Jeg setter veldig pris på å ha Håkon der. Jeg er veldig glad for at målvaktene har noen som ser spesifikt på det vi gjør og som kan komme med tilbakemeldinger og råd. I tillegg har Håkon vært treneren min i mange år, så han kjenner spillestilen min og vet hva jeg trenger å utvikle meg på, sier hun.

Glassverket-trener Kenneth Gabrielsen var veldig positiv da Hval Andersen ba om å få bruke Marte Langeli i oppgaven sin.

– Kenneth lurte på om jeg også ville vært en diskusjonspartner for Martina Thörn. Så nå er jeg med på trening én til to ganger i uka, skriver statistikk og prøver å bidra så godt jeg kan. Det er veldig interessant å jobbe med en så skolert keeper, og det er nyttig for meg i trenerutdanningen også, sier Hval Andersen.

– Vi er veldig heldige som har en som Håkon som går inn og gjør dette. Det er bare positivt at vi får gitt målvaktene våre ekstra oppmerksomhet. Jeg tror ikke det er mange klubber som kan matche de målvaktene vi har på elite og junior nå og å få en person som Håkon inn i teamet, som er så dedikert, er gull verdt, sier Gabrielsen.

Av Peter Tubaas

ENGLISH: A good guy for the goalies
Håkon Hval Andersen is studying goalkeeping in classes organized by the Norwegian Handball Federation and provide Glassverket’s many senior and junior goalies with invaluable support and feedback.
– I am not sure if the studies will give us an official title, but to me that is not important. I just want to develop goalkeeperers. I have always fancied working with and studying goalkeepers and when this came up I had to give it a try, he says.
In his written report he will focus on three goalkeeper or goalkeeper teams and three development targets, one of them is the first team’s Marte Langeli.
– I appreciate having Håkon there. He has been my coach for many years and know what I need to be better at, she says.