• Martina Thörn dirigerer forsvaret mot Vipers.

– Glassverket har gjort meg godt

25.09.15 // Det var ikke med lett hjerte Martina Thörn forlot Västerås, men dagen etter storspill og seier mot Vipers nyter hun serieledelsen og sin nye tilværelse i Drammen maksimalt.

Skrevet av petertu

Mot Vipers leverte Martina Thörn redning på redning, og var et eneste stort smil da hun satte seg i bussen etter kampen.

– Ååh, dette er den deiligste kampen til nå i år, sier hun. – Nå viser vi endelig at vi er virkelig så bra som vi trodde selv, selv om vi ikke gjør en perfekt match. Men vi vinner faktisk med syv mål, sier hun.

Selv om Thörn leverte keeperspill på internasjonalt nivå, så ville hun gjerne tatt enda flere baller.

– Jeg burde sikkert være fornøyd, men jeg vil mer enn det her. Jeg har mer inne, altså, ler hun.

Kampen startet i et forrykende tempo, med ganske mange mål til begge lag, men Thörn følte seg «lugn» helt bakerst.

– Jeg ble aldri særlig stresset. Jeg følte vi hadde kontroll, også før vi begynte å dra ifra. De ble mer slitne enn oss av det høye tempoet, sier hun.

Som regel møter Thörn ukjente spillere i Norge, men i Kristiansand ble det et gjensyn med en av Sveriges mest målfarlige skyttere de seneste årene, Ulrika Olsson. Hun kom til Vipers før denne sesongen. Olsson skåret riktignok fem ganger, men det var langt opp til Jeanett Kristiansens 13.

– Jeg vet at Ulrika er god, men følte meg ganske trygg på henne. Jeg har møtt henne mange ganger, i motsetning til alle de andre jeg aldri har spilt mot. Men for hver match som går, så lærer jeg litt jeg kan bruke når vi møter lagene igjen til våren, sier Thörn som nå leder den norske Grundigligaen sammen med Glassverket.

Omtrent to måneder etter hun flyttet til Norge, er hun veldig glad for at hun grep sjansen.

– Glassverket har gjort meg godt. Det føles 100 prosent riktig, sier jenta som akkurat er tatt ut på det svenske A-landslaget for første gang.

24-åringen hadde for lengst etablert seg i VästeråsIrsta og var en av de mest lovende målvaktene i den svenske ligaen. Men selv om hun hadde det strålende i moderklubben, innså hun at hun trengte nye impulser.

– Det er vel sånn det er med utvikling, at man noen ganger må våge å gå ut av komfortsonen. Selv om jeg føler meg trygg og har det godt her nå, så var det litt skummelt å ta steget ut etter så mange år i Västerås. Men det føles helt riktig å være her, sier hun.

Og på Glassverkets sosiale medier har besøk fra Sverige økt betydelig etter at klubben fikk enda en svensk keeper. Thörn setter stor pris på støtten fra hjemlandet.

– Det er helt herlig. Jeg blir så glad. Det er så mange som følger med og som sender meg meldinger. Det er utrolig herlig å ha dem i ryggen, sier hun.

Foruten familien og venner er mange av dem som følger nøye med på Martina Thörn i Norge, hennes gamle lagvenninner i VästeråsIrsta. Et par av dem har til og med vært på besøk i Drammen og fikk med seg serieåpningen mot Byåsen.

– Ja, de hadde en frihelg akkurat da. Det var veldig hyggelig, sier Thörn.

Og forrige helg var det de hvite og svarte fra Västerås sin tur til å starte sesongen, og, for første gang på mange år, uten Martina Thörn i troppen.

– Jeg følger fortsatt nøye med, men akkurat da hadde vi kamp selv. Jeg har virkelig troen på dem i år. Og det er veldig gøy at det ble seier og å se at den unge keeperen deres fikk en så god start. Da slipper jeg å ha så dårlig samvittighet, smiler Thörn.

Av Peter Tubaas