• Knut Johansen har kontroll på klisterboksen - og alt annet!

Klisterhjerne

08.07.15 // Knut Johansen får akkurat så lite oppmerksomhet som han selv ønsker, men mye mindre enn han fortjener. Han sørger for at alt går på skinner i en hektisk håndballhverdag i Glassverket Elite.

Skrevet av petertu

Spillerne har tatt ferie, det er stille i hallen, og det meste av utstyret er stuet bort for sommeren. For team administratoren er dette den roligste tiden på året. Han går ferien i møte med blandede følelser.

– Det er jo fint med noen dager som ikke er fulle av håndball, men det tar ikke så lang tid før man begynner å glede seg til neste sesong, sier Knut Johansen til glassverketelite.no.

Det er langt mer enn klisterboksen Johansen har kontroll på. Han sørger for sømløs logistikk rundt sølvjentene til Glassverket.

– Jeg vet godt at spillerne klarer å fylle vannflaskene sine selv, men det er ingen grunn til at de skal bruke tida si på det, sier han.

Mange brikker må på plass for at spillere og trenere skal prestere i kamp og på trening. Knut Johansen har ofte en finger med i spillet og glemmer sjelden hva som skal gjøres når, hvor og for hvem. Han får ikke så mye oppmerksomhet og vil ikke ha det heller. Noen er fornøyde med bare å få lov til å bidra.

– Jeg trives utrolig godt i bakgrunnen og synes jeg får mye igjen for lite. Jeg er heldig som får være med, og det har jo bare vært en stor opptur. Det er moro å se hvor godt jentene presterer. Det gir meg energi tilbake, sier 56-åringen.

Det var en annen viktig Glassverket-profil som gjorde det sjakktrekket å sikre at elitelaget får nyte godt av Johansens tjenester.

– Da sønnen min sluttet med håndball fortsatte jeg å sitte i hallen og se kamper. En dag kom Anja Lønseth bort til meg og lurte på om jeg ville være med rundt A-laget. Jeg trengte ikke veldig lang betenkningstid, og har aldri angret i ettertid på at jeg sa ja, sier Johansen.

Det siste året har han hatt en 50 prosents stilling som en slags vaktmester i Glassverket-hallen. Men jobben som team administratoren har aldri kostet Glassverket én krone.

– Det er dugnadsinnsats som driver idretten i Norge. Klubber som Glassverket er helt avhengige av frivillige. Det er mange som gjør en kjempeinnsats for at det skal gå rundt. Jeg synes det er helt naturlig å bidra når jeg har muligheten, sier han.

Hedmarkingen flyttet til Drammen fra Elverum lenge før hjembygda ble et håndballmekka. Nå bor han sammen med kona Lill et par kilometer unna Glassverket-hallen, helt nede ved Drammensfjorden. Han er på alle halltreninger og kamper. Og da Glassverket var på teambuilding nettopp kastet han seg ut i Kjøsterudjuvet like uredd som spillerne.

– Jeg har gått glipp av én kamp disse to årene. Da skulle jeg på skiferie i Østerrike. Men det var planlagt lang tid i forveien. Jeg vil helst ikke gå glipp av noen kamper, sier han.

Og dersom det er kalenderkrasj, så vinner som oftest håndballen.

– Som regel er det ikke noe vanskelig valg. Tvert imot. Det er jo greit å kunne skylde på at man skal på trening hvis det er noe man egentlig ikke har så veldig lyst til, ler Johansen.

I mars fikk han selv en sølvmedalje rundt halsen etter kampen mot Halden i mars. Den henger på veggen hjemme i stua.

– Ja, takket være jentene. Jeg er dypt imponert og stolt over innsatsen deres. De er så disiplinerte og hardt arbeidende. Jeg vet hvor mye som ligger bak sølvet og hvor fortjent det er, sier han.

Trener Kenneth Gabrielsen mener at Knut Johansen har fortjent sin sølvmedalje like mye som noen annen.

– Han har ikke bare en stor andel av det sølvet, men også av hele den utviklinga vi har sett de siste par årene. Han gjør oss mer profesjonelle, sier han.

– Det viktigste i livet mitt er naturligvis familien min, men etter det kommer Knut, legger Gabrielsen til. – Han er ikke bare en god team administrator som ordner alt, men rett og slett en super fyr som man alltid blir i godt humør av å snakke med.

– Han er også en menneskekjenner som raskt ser om noen av jentene trenger litt ekstra oppmerksomhet en dag. Han skjemmer dem bort fullstendig, men jeg synes jentene er flinke til å vise at de setter pris på han, for det gjør de virkelig, sier Kenneth Gabrielsen.

Og en liten rundspørring blant noen tilfeldig utvalgte spillere bekrefter det til gangs.

– Knut er verdens beste. Han stiller alltid opp, uansett hva det er. Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten han, sier Monica Iversen.

– Helt enig, han er så viktig at det går nesten ikke an å beskrive. Han er fantastisk, og vi setter pris på alt han gjør, legger Jeanett Kristiansen til.

– Knut’ern er vår altmuligmann, en ildsjel som virkelig brenner for det han driver med. Han er bestandig blid og hyggelig. Han husker alt og finner alltid løsninger på våre små og store problemer, sier Trine Bronsta.

Av Peter Tubaas