• Veronica Kristiansen deler gjerne noen råd med talentet Marte Langeli.

Må ofre noe for å bli best

24.04.15 // Veronica Kristiansen er etablert på landslaget og skal snart realisere proffdrømmen, mens Marte Langeli så vidt har startet karrieren og får gode råd med på veien.

Skrevet av petertu

For ett år siden var Marte Langeli langt nede etter sølvmedaljen i Glasscup. For noen uker siden var hun høyt oppe da hun fikk sin sølvmedalje for innsatsen for Glassverkets elitelag i Grundigligaen. Det har vært en ganske uvirkelig sesong for 18-åringen.

– Det har vært kjempegøy. Det er helt fantastisk at jeg fikk den sjansen på elitelaget. Det kunne jo vært hvilken som helst av juniorkeeperne, så jeg er veldig takknemlig over at jeg fikk muligheten. Jeg håper at jeg har vist at jeg fortjente den, sier hun.

I helgen er det endelig Glasscup igjen!

Veronica Kristiansen nikker når hun hører Marte fortelle, for hun er helt enig.

– Hun har ikke bare prestert i kampene, men også gjort det bra på trening. Innstillingen hennes er at hun ønsker å vise hva hun er god for. Entusiasmen hennes på kamp, når hun redder eller når vi gjør noe annet bra, bidrar til inntrykket vi har om at hun ønsker å nå langt, sier A-landslagsspilleren.

I startgropa

Veronica Kristiansen har i skrivende stund nøyaktig 46 landskamper både for aldersbestemte landslag og for A-landslaget. Hun har tatt gull i junior-VM sammen med Kristin Nørstebø og Guro Rundbråten og EM-gull med håndballjentene. Snart blir også proffdrømmen en realitet for 24-åringen. For Marte Langeli har moroa bare så vidt begynt.

– Hun må bare stå på videre med det hun allerede har påbegynt, sier Veronica Kristiansen. – Det er viktig at hun beholder den viljen til å bli bedre. Jeg synes Marte har tatt steget opp veldig kjapt. Hun ble tross alt kastet inn på elitelaget når Guro ble skadet. Alt tyder på at hun kommer til å bli veldig god, sier hun.

– Jeg setter veldig pris på det Vikki sier. Jeg har hatt en utrolig spennende sesong. Det har vært veldig gøy å bli bedre kjent med elitejentene. Det er alltid litt spesielt å komme inn i et lag hvor alle kjenner hverandre godt fra før av, men jeg synes det har gått fint, sier Langeli.

– Må si nei

Veronica Kristiansen vet at man må ha det lille ekstra og være villig til å ofre noe for å få maksimalt ut av håndballpotensialet sitt.

– Det er viktig å tenke gjennom de prioriteringene man må gjøre. Man må regne med å si nei til vennegjengen når de skal ut på noe og heller dra på trening. Mange rundt oss synes sikkert det er litt kjipt at vi hele tiden sier at «vi kan ikke, vi skal på håndball», men vi er nødt til å prioritere, sier Kristiansen.

Marte Langeli har ennå ikke fått noen landskamper, men mange tror det bare er et tidsspørsmål. Og hun er villig til å betale prisen for å bli best.

– Det er jeg absolutt. Jeg har lyst å bli så god som mulig. Landslaget er selvfølgelig en drøm, men den er ganske fjern foreløpig. Vi får ta et steg av gangen. Jeg merker allerede veldig stor forskjell fra å trene 3-4 ganger i uka på juniorlaget til hver dag på A-laget. Da får man mindre tid til andre ting, og jeg må ofre en del, men det er jeg villig til å gjøre, sier hun.

Landslaget en bonus

Marte Langeli er en del av junior elite-laget til Glassverket. Men allerede i serieåpningen mot Larvik fikk hun første innhopp på elitelaget da Sissi Karlsson ble skadet rett før. På det tidspunktet fant Glassverket det riktig å hente en mer rutinert målvakt som vikar. Men da Rundbråten ble skadet fikk Langeli full tillit bak Karlsson.

– Det første jeg kan begynne å drømme om er å kvalifisere meg til en plass på elitelaget til Glassverket og gjøre det bra her. Så vil alt av landslag og andre ting være en bonus etter det, forteller Langeli videre.

I år får Marte Langeli neppe med seg Glasscup, for den helgen spiller J18-laget siste runde i Lerøyserien og elitelaget forbereder seg til sluttspillstart noen dager senere. Men hun skulle gjerne revansjert seg etter å ha tapt finalen mot Strømm i fjor (se egen sak).

– Det var skikkelig dritt å tape den finalen. Det var en skåring på sudden death, så det var kjempeirriterende. Men Strømm var gode og gjorde seg fortjent til seieren. Det er veldig bra at vi har fått mange av de spillerne til Glassverket nå, sier Marte Langeli.

Av Peter Tubaas

Saken er hentet fra Glasscupavisa – laget av Byavisa Drammen.