• Omtrent på denne måten skadet Hege Bakken Wahlquist seg stygt for tre år siden, men nå er hun ikke bekymret for kneet lengre.

– Glad jeg fortsatt spiller håndball

02.03.15 // For tre år siden kunne karrieren vært over. Nå står Hege Bakken Wahlquist med begge knærne i medaljekampen.

Skrevet av petertu

Tirsdag er det tre år siden den stygge skaden som holdt på å stoppe karrieren til Hege Bakken Wahlquist før den var begynt.

– Jeg husker alt. Sola hadde hjemmekamp mot Stabæk. Jeg kontret, og da jeg landet vrengte kneet seg. Jeg så med en gang at det var i feil stilling. Smertene var ikke så ille, men det var kanskje på grunn av adrenalinet. Jeg husker at jeg ropte på hjelp for å få kneet på plass igjen så fort som mulig, sier hun.

Den da 19 år gamle kantspilleren hadde nettopp tatt sølv med ungdomslandslaget i VM i Den Dominikanske Republikk. Hun var på full fart opp og fram da kneet sviktet. Landslagslegende Kjersti Grini kalte det den verste skaden hun hadde sett. Ingen har noen god forklaring hvorfor det ble så alvorlig.

– Ikke annet enn at man lander med ganske mange kilo, og det, i kombinasjon med at jeg kanskje ikke var sterk nok i beinet, må være grunnen, tror Bakken Wahlquist.

Halvannet år og enorme mengder styrketrening senere gjorde hun comeback på håndballbanen. Denne gangen for Glassverket. Passende nok var Stabæk motstander i Drammenshallen (22-22). Glassverket matchet henne forsiktig i starten.

– Det tok ganske lang tid før jeg var tilbake, både psykisk og fysisk. Jeg tenker noen ganger på hva jeg kan ha mistet, og lurer på hvor jeg kunne vært om det ikke hadde skjedd. Men samtidig har jeg blitt bedre på andre områder, som jeg har fått prioritert fordi jeg ble skadet. Men man får ikke gjort noe med det som har skjedd. Og jeg er veldig glad jeg fortsatt spiller håndball, sier hun.

Midt i medaljekamp

I dag står Hege Bakken Wahlquist med begge beina, og knærne, i medaljekampen i Grundigligaen.

– Jeg var fast bestemt på at jeg skulle tilbake, men å være med å kjempe om medalje i eliteserien var nok ikke i tankene mine da jeg lå på sykehuset, smiler hun.

Lørdag var Stabæk motstander igjen, men det trigger ikke noen minner fra skaden.

– Nei, det tenkte jeg ikke over i det hele tatt. Jeg tenker ikke på skaden når jeg spiller håndball. Jeg er ikke redd for kneet når jeg er på banen, sier hun.

Men fortsatt velger hun å spille med en knebeskytter på venstrekneet.

– Den kommer jeg alltid til å bruke, tror jeg. Det er litt støtte i det, men det er sikkert mest psykologisk. Jeg er sterkt nok i kneet nå og like sterk i det kneet, som i det andre. Og jeg er sikkert sterkere i begge knær nå enn da det skjedde, sier hun.

For bare to og en halv uke siden røk korsbåndet til målvakt Guro Rundbråten. Det gir flashback for Hege Bakken Wahlquist.

– Det er kjempetrist både for henne selv og for laget. Jeg sa til Guro at selv om man er ute lenge, får hun nye oppgaver hele tiden, så da går det bedre enn man tror. Det er kjempekjedelig med opptrening, men hun får sjansen til å fokusere på andre ting som hun normalt ikke ville fått tid til ellers. Jeg vet hun kommer sterkt tilbake, sier hun.

Tangerte fjoråret

Lørdag skåret Bakken Wahlquist fem viktige mål mot nettopp Stabæk, og med det tangerte hun fjorårets 51 fulltreffere i serien, fire runder foran skjema. Hun har gått av banen med skåring i de siste 27 seriekampene til Glassverket.

– Det visste jeg ikke, men jeg synes uansett jeg burde skåret mer. Jeg synes det er for dårlig å bomme på så mange hundre prosents sjanser. Jeg kommer til mange gode sjanser, men klarer ikke å sette dem. Det er derfor jeg blir så irritert. Jeg mener jeg har mye å gå på.

Men Byåsen er onsdagens motstander og i det omvendte oppgjøret i Trondheim i høst var Hege Bakken Wahlquist i fyr og flamme og skåret sju ganger, fem av dem på kontring.

– Jeg vet ikke om det er tilfeldig eller ikke, men det har pleid å gå ganske bra mot Byåsen. Jeg ser fram til at de kommer på besøk, sier kantspilleren.

Bakken Wahlquist skåret på kontringen hun skadet seg i, men kampen endte med tap 19-27 i Åsenhallen. Mens årdølen brukte det neste året på å trene seg opp, så hun at de gulkledde rykket ned fra øverste nivå. Men søndag kveld rykket Malin Holta & Co opp igjen, til stor jubel fra den tidligere Sola-spilleren.

– Fy søren, det blir spennende. Det er helt topp. Jeg vet det var målet deres. Det er veldig gledelig at de har rykket opp igjen. Det blir moro å møte dem med Glassverket neste år, sier Bakken Wahlquist.

Av Peter Tubaas