• Dette bildet av studievenninne Mathilda Wibom (tv) og Glassverket-kollega Charlotte Aasbø fra Geilo delte Pia Narvesen (th) på Instagram på fredag.

Skremt av kroppsfokuset

20.04.14 // Pia Narvesen har skrevet masteroppgave om hvordan mat- og kroppsbilder virker inn på norske jenter og deres atferd. – Unge jenter legger altfor stort press på seg selv og hverandre, mener hun.

Skrevet av NTH

I arbeidet med oppgaven har Glassverket-spilleren spesielt sett på hvordan deling av mat- og kroppsbilder på Instagram påvirker jentenes spisevaner og forbrukeratferd.

– Terskelen for å publisere bilder av kroppen sin er mye lavere enn før, og jeg har sett på hvordan det påvirker jentenes atferd og selvbilde. Jeg har lurt på hvorfor jenter gjør det og sett på hvilke konsekvenser det får når man utsettes for sånne bilder, forteller Pia Narvesen til glassverketelite.no.

Narvesen har gjennomført en spørreundersøkelse blant 101 norske kvinner i alderen 15 til 50 år. Hun har gjort dybdeintervju med en merkevareekspert i Orkla og ei jente som har opplevd å ha spiseforstyrrelser. Et av funnene er at jo yngre jentene er, desto dårligere tror de om seg selv.

– Kortversjonen er at de yngste jentene er veldig sårbare og opptatt av hva alle andre gjør, mens de eldste er trygge på seg selv og mindre påvirkelige, forteller Narvesen.

Kroppshysteri er ikke noe nytt, men med sosiale medier har presset blitt kontinuerlig og hensynsløst.

– Det er et evig jag etter å vise alle andre at man lever et perfekt liv, selv om alle vet at man ikke gjør det. Det kan det ikke komme noe godt ut av. Gjennom å dele så ukritisk legger unge jenter et altfor stort press på seg selv og hverandre, mener Glassverket-spilleren.

Selv er 25-åringen glad hun ikke var på sosiale medier før hun gikk sisteåret på videregående.

– Utviklingen er skremmende, egentlig helt forferdelig. Jeg tror dessverre ikke trenden kommer til å snu med det første. Vi hadde kanskje trengt en mottrend, hvor kjendiser og andre går foran og viser fram hvordan livet virkelig er, smiler Narvesen.

Håndballspillere i Postenligaen er selv forbilder, og Pia Narvesen mener det å ha et sunt miljø rundt seg kan være en viktig måte å motvirke de negative effektene av et overdrevet kropps- og kostholdsfokus.

– I Glassverket opplever jeg at jeg omgir meg med friske og sunne jenter, som har gode verdier når det gjelder det å spise. Vi trener mye og vet at vi må spise riktig og ordentlig for å prestere på banen. Innad i laget snakker vi ikke mye om mat, men det er et sunnhetstegn. Alle er opptatt av å spise godt, sier Narvesen.

Men som håndballspillere på øverste nivå er Glassverket-jentene bevisste på hvilke signaler de sender ut, spesielt til de yngste lagene.

– Når vi har trent yngre håndballag i forbindelse med «klubbdeal,» tar vi alltid en ekstra prat om kosthold og kropp på slutten av økten. Selv er jeg også bevisst på å ikke dele den typen bilder som har vært utgangspunktet for undersøkelsen. Vi må huske på at det som deles på nett blir der bestandig, sier hun.

Pia Narvesen fikk en god karakter for masteroppgaven sin som hun leverte i januar. Hun har nå en MBA-tittel fra London School of Business and Finance – og er på jobbjakt.

– Jeg har lyst til å jobbe med merkevare eller produktutvikling i en eller annen form. Jeg vil gjerne være med på å skape noe nytt og synes blant annet dagligvarebransjen er veldig spennende. Jeg er i full gang med å søke jobber, sier hun.

Av Peter Tubaas