• Magne Fauske og hans gulljenter ble satt pris på under hjemmekampen mot Tertnes i november 2014, cirka 40 år etter det første cupgullet.

– Årets lag er tidenes Glassverket-lag

26.12.15 // Suksesstrener Magne Fauske ledet Glassverket til sitt første NM-gull og mener at dagens utgave allerede er den beste gjennom tidene.

Skrevet av petertu

De som var med da Glassverket vant cupen i 1974 gleder seg stort over at de lilla nå er tilbake i cupfinalen.

– Det er veldig moro. Det var på tide. Jeg hadde heller ikke trodd vi skulle få et eliteserielag igjen, men det er utrolig gøy, sier tidligere spiller og leder i håndballgruppa, Karin Lundgreen.

– Det synes jeg er meget hyggelig. Jeg synes Glassverket har vært flinke i år, sier han som trente laget den gangen, Magne Fauske.

Sjekk cupfinalefilmen vår!

Bedre kvalitet

Sist Glassverket vant cupen var i 1981, men den første triumfen kom syv år tidligere. Det var en bragd av laget som hadde begynt å yppe seg et par år tidligere.

Det er nesten en umulig øvelse å sammenlikne årganger, men hvis vi skal gjøre det, mener Fauske at dagens utgave allerede har oppnådd mer enn 70-tallsversjonen, med sølv i serie og sluttspill og en cupfinale på merittlisten.

– Jeg mener at laget vi har i år er tidenes lag allerede, uavhengig av hva som skjer i cupfinalen. Det er veldig sterkt hva de har oppnådd. Vi hadde ikke samme stabiliteten. Vi tok to cupgull, men aldri sølv i serien, sier han.

Karin Lundgreen er ikke helt enig, men nesten.

– Det er ikke tidenes Glassverket-lag ennå, men hvis de skulle slå Larvik, så synes jeg vi kan si at de er det, sier hun.

Hun var i Boxen og så VM-finalen for ti dager siden og har fulgt håndballen tett siden 60-tallet. Hun var med da Glassverket ble det første laget fra Buskerud i en cupfinale i 1972. Til da var det Simostranda som hadde drevet det lengst – til 4. runde.

– Kvaliteten på håndballen er jo veldig mye bedre nå. Vi var ikke like gode i serien, men tok en tredjeplass i sluttspillet. Men vi hadde fem spillere på A-landslaget samtidig og var i tre cupfinaler på ni år. Da vi slo igjennom vakte det enorm oppmerksomhet, fra Drammen og helt inn til Oslo, sier hun.

Små muligheter

Larvik er storesøster når lagene møtes til dyst onsdag 30. desember 2015. De to veteranene levner ikke Glassverket all verdens sjanse mot overmakten, men muligheten for en cupbombe er der.

– Avstanden mellom de to finalistene er kortere enn før. Sånn som Glassverket har spilt i år, og for så vidt Larvik, som har én uavgjort, så blir det ikke en voldsom overkjøring. Det bør være mulig å få et hederlig resultat, sier Karin Lundgreen.

Suksesstrener Magne Fauske mener det blir for tøft for de lilla.

– Jeg tror Glassverket er for små for Larvik ennå. Men klubben må bare stå på og fortsette å bygge dette videre. Det ser ut som noen spillere forsvinner, og da er det alltid spennende å se om klubben klarer å ta tak i det og fylle på med nye, gode spillere, sånn som landslaget alltid gjør, sier han.

Han vet hvor fort nedturen kan komme dersom man ikke er oppmerksom.

– Hvis Glassverket «faller av» nå, går det minst 20 år til neste gang vi hevder oss. Dette er et lederansvar. Det må jobbes godt i kulissene for å beholde det man har og utvikle det videre, sier han.

Les historien om 1974-finalen her!

Ser finalen på TV

Han følger nøye med på Glassverket i media, men finalen spilles uten den tidligere Glassverket-treneren på tribunen,

– Jeg går ikke så mye på kamper i hall lenger, men jeg håper jeg får sett den på TV et eller annet sted, sier han.

Karin Lundgreen er imidlertid fortsatt å se i Drammenshallen omtrent hver gang Glassverket er i aksjon.

– Jeg har fått med meg alle kampene i år, unntatt én. Jeg skal på finalen i Nadderud Arena om jeg får tak i billetter. Jeg satser på at det går greit, sier hun.

Av Peter Tubaas

Her sitter nesten hele laget fra 1974-finalen på tribunen i Drammenshallen i november 2014.

Her sitter nesten hele laget fra 1974-finalen på tribunen i Drammenshallen i november 2014.