• Kristin Nørstebø og Veronica Kristiansen følger nøye med når Caroline gir sine instruksjoner.

Spiller med håndballer av bananblader

17.02.14 // Kristin Nørstebø og Veronica Kristiansen fikk med seg mer enn teknikk og taktikk på landslagssamlingen i Skien.

Skrevet av NTH

Skien (glassverketelite.no): Treningen lørdag morgen startet med klapping, hopping, dans og andre øvelser som minnet lite om håndball, men den alternative oppvarmingen lokket frem smilene til landslagsspillerne.

– Det var kjempegøy. Vi har aldri gjort noe sånn før, så det var stas, sier Glassverket-spillerne Kristin Nørstebø og Veronica Kristiansen.

Oppvarmingen ble ledet av jenter fra Uganda, invitert til samlingen av Norges Håndballforbund og Right To Play, en internasjonal humanitær organisasjon som bruker lek og idrett som et virkemiddel for barn i vanskeligstilte områder.

– De holdt foredrag for oss på fredag. Vi fikk gåsehud av historiene de fortalte om forholdene i hjemlandet. Det gjorde dypt inntrykk, sier Nørstebø og Kristiansen.

Akope Caroline Aisu er en av jentene som har blitt utdannet til håndballtrener gjennom Right To Play. Hun fortalte om vanskelige oppvekstvilkår i Uganda og om hvordan vold og overgrep er en del av hverdagen for mange, spesielt jenter.

– Caroline var flink til å formidle og fikk tydelig fram hvor ille det er og hvor mye aktivisering gjennom Right To Play betyr for dem. De var veldig ærlige på at mye er trist og vanskelig der nede. Men både jentene og Right To Play gjør en kjempeinnsats, sier Kristin Nørstebø.

I Uganda er det ikke uvanlig å spille håndball med baller laget av bananblader. De aller færreste har håndballer eller baner. Right To Play gir dem begge deler, i tillegg til å utdanne håndballtrenere.

– Nå spiller jenter fra 10 til 16 år håndball på 30 skoler i Nord-Uganda. Det er i seg selv en fin ting, siden jenter normalt ikke har muligheten til å drive idrett fra 12-13-årsalderen, fordi de må bidra hjemme. Håndball er en utmerket idrett fordi det engasjerer både gutter og jenter. Fotball er det ofte bare gutter som driver med, sier Laila Andresen, daglig leder i Right To Play i Norge.

Norges Håndballforbund har samarbeidet med Right To Play siden 2007. Thorir Hergeirsson var i Uganda sammen med herrelandslagskollega Robert Hedin i april i fjor da han inviterte jentene til samlingen i Norge.

– Right To Play bruker aktiviteter for å lære barna å ta vare på egen kropp og helse, beskytte seg mot HIV/AIDS, lære seg å kommunisere med andre mennesker og ikke minst ta de rette valgene. Der de vokser opp er det ofte mange farer. Unge jenter er spesielt utsatt, og mange opplever å bli misbrukt og voldtatt og blir tidlig mødre, sier Andresen.

Dermed mister jentene muligheten til å utdanne seg. Det er tøft å være barn og ungdom i et land rammet av borgerkrig og menneskerettighetsbrudd gjennom mange tiår.

– Det vi kan gjøre her i Norge er å snakke om det og dele budskapet så mange steder som mulig. Det er ikke sikkert alle vet hvor mye bra Right To Play gjør. Jeg tror alle spillerne her meldte seg som frivillige til å være med som ambassadør til Uganda. Det høres veldig spennende ut, sier Nørstebø.

– Noen av disse landslagsjentene kan få sjansen til å være med neste gang vi skal til Uganda. Ellers er vi veldig glade for at de bidrar gjennom å være interesserte og spre informasjonen så mye som mulig, sier Laila Andresen.

Avstanden er stor mellom den brutale virkeligheten i Uganda og en landslagssamling i fredelige og vinterlige Norge. Men når to verdener møtes kan det skje fine ting.

– Det er fint at vi kan bruke landslagssamlinger til mer enn bare håndball. Det har vært inspirerende å ha jentene fra Uganda og Right To Play her, både med foredragene og under trening. Oppvarmingen i dag var et høydepunkt, smiler Veronica Kristiansen.

Av Peter Tubaas