• Mina Gustavsen har brukt mye tape på sine vonde knær i vinter.

Mina får hjelp av Zlatan-kirurg

16.02.14 // Akkurat nå sitter Mina Gustavsen i bilen på vei til Umeå i Nord-Sverige i håp om at operasjoner vil løse kneproblemene hennes.

Skrevet av NTH

Søndag har Mina Gustavsen og pappa Tor en tolv timer lang kjøretur foran seg fra Tyristrand til Umeå i Nord-Sverige. Der skal hun operere begge knærne for «jumper’s knee», som har plaget henne i to år. Planen var opprinnelig å operere til våren, for hun ville så gjerne fullføre sesongen for Glassverket.

– Det har vært så vondt at jeg måtte gjøre noe drastisk nå. Det var en vanskelig avgjørelse å ta. Egentlig skulle jeg kanskje ha gjort det før, men jeg er så sta i hodet, og skal absolutt være med på alt, smiler Mina Gustavsen.

21-åringen feide inn i Postenligaen i fjor med 86 skåringer i sin første sesong, det vil si topp 20 i landet. Etter en høst og vinter med vonde knær og lite spilletid står hun med bare 11 fulltreffere. Operasjonen betyr at Gustavsen er ferdig med 1314-sesongen.

– Det er litt kjipt. Vi har jo så mange morsomme kamper framover. Men jeg har godtatt det nå og har lagt fra meg alle tankene på at jeg svikter meg selv og alle andre. Jeg vil heller prøve å støtte laget fra sidelinjen, som Tiril og Nina har gjort, sier hun.

Lagvenninnene Günther Merg og Heglund opererte i høst. Nå er det Gustavsen som går løs på en lang opptreningsperiode. Hun er ute minst et par måneder, men det er bare å se opp for Tyristrand-jenta når sommeren kommer.

– Nå skal jeg kun ha fokus på å bli bra igjen. Jeg er så klar for å gå og løpe uten å ha det vondt. Jeg ser også fram til å kunne utvikle meg litt som håndballspiller igjen, for skaden har satt en stopper for meg, både mentalt og fysisk. Jeg skal være helt rå i opptreningen, sier Gustavsen, men lover å være disiplinert.

– Jeg kommer til å ta det forsiktig i juni, men i august håper jeg at jeg er i full gang. Forrige gang startet jeg for hardt og gikk «fra null til alt» over natta. Det var ikke så lurt, sier hun.

Planen er å operere det ene kneet på mandag og det andre på onsdag. Det er en kikhullsoperasjon som betyr at hun vil være i stand til å gå på beina med krykker dagen etter operasjonen.

– Enkelt fortalt er «jumper’s knee» en betennelse som sitter øverst på hovedsenen som er knyttet til kneskåla. Området blir irritert fordi det ikke glir ordentlig. Jeg har prøvd det meste, så jeg er klar for å prøve operasjon nå, sier bakspilleren.

Gustavsen skal opereres av professor i idrettsmedisin, Håkan Alfredson. Han er en av verdens fremste idrettskirurger med betente sener som spesialitet og har blant annet hatt fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic og alpinesset Anja Pärson på kundelisten.

– Det var jeg ikke klar over, men det er jo litt kult. Det betyr i hvert fall at jeg er i trygge hender, sier hun.

Av Peter Tubaas